VOLGENDE FASE

Vijf jaar geleden alweer startte ik mijn eigen modellenbureau. Een bureau met gewone mensen als model om de échte verhalen van organisaties op een authentieke manier in beeld te brengen. Eigenlijk uit nood geboren, omdat ik in mijn werk als interimadviseur vaak foto’s en video’s nodig had waarop ‘gewone’ mensen afgebeeld moesten worden. Die vinden en dan ook nog betaalbaar en zonder beperkingen qua rechten, dat kostte mij zoveel tijd dat ik dacht: dat moet toch anders kunnen! En dus, in een vrije maand tussen twee interimklussen in, startte ik Mooi Echt!. Nu, vijf jaar verder en op de dag dat ik weer start aan een paar maanden fulltime aan de toekomst werken, is dit voor mij een mooi moment om terug te kijken én ook een korte blik in de toekomst te werpen.


Supervoldaan na elke shoot

Wat ik nu, na vijf jaar Mooi Echt! nog steeds zo ontzettend gaaf vind, is dat ik na elke shootdag die we zelf geproduceerd hebben, supervoldaan en blij op de dag terugkijk. Bij het terugrijden na de shoot gaat er altijd een enorme golf van energie door mij heen, terwijl ik aan de andere kant ook helemaal kapot ben. Vooral fysiek zijn het pittige dagen. Samen met mijn team heb ik dan op de top van mijn kunnen gepresteerd. Hoewel we een shoot altijd zeer zorgvuldig voorbereiden en de scènes tot in detail uitschrijven, zijn er altijd momenten dat je moet improviseren. Je moet echt continu aanstaan en voorbereid zijn. Het leuke is dat dat soort momenten vaak wel de mooiste beelden opleveren. De interactie met onze fotografen, waarbij wij elkaar uitdagen het beste uit ieder beeld te halen, geeft zo veel energie!


Zoektocht naar gewone mensen

Vijf jaar geleden werkte ik als interimadviseur in merk en marketing en liep ik er regelmatig tegenaan dat op de foto’s die ik moest gebruiken ‘gewone’ mensen afgebeeld moesten staan. En dan bedoel ik dus niet die té mooie mensen die bij de modellenbureaus staan ingeschreven, de zogenaamde George Clooney’s en Julia Robertsens. De zoektocht naar dit soort gewone mensen was lastig en zeker als ik ook meteen duidelijkheid wilde over de tarieven en het liefst met rechten voor onbeperkt gebruik. Immers, ik zat overal maar een paar maanden en had geen zicht op wat er daarna met het beeld zou gebeuren.


Ik zet het zelf wel op!

Mijn gedachte op dat moment was: als niemand anders dit doet, zet ik het zelf wel op! Binnen één maand heb ik via Wordpress een simpele website gebouwd en benaderde ik via Facebook de eerste modellen. Eigenlijk is Mooi Echt! dus ontstaan uit frustratie; als een soort grapje. Zonder al te veel inspanning had ik elke maand een fotoshoot in de agenda staan. De eerste klanten waar we modellen voor leverden, waren Oefenen.nl en het Haagse reclamebureau MCR die voor Gamestate uit Rotterdam foto’s liet maken. Deze shoots verliepen naar volle tevredenheid en leverde al snel vervolgshoots op.


Enorme domper in maart 2020

Na zo’n anderhalf jaar vond ik dat ik Mooi Echt! een echte kans moest geven. Ik gaf mijzelf een half jaar de tijd om er fulltime voor te gaan en te zien hoe het bureau zich zou ontwikkelen. Ik liet een nieuwe website maken en zorgde voor meer zichtbaarheid. Dit half jaar werd driekwart jaar en bleek zeer succesvol. Na hulp van verschillende freelancers kon ik er zelfs een eerste vaste collega bij aannemen. Helaas duurde dat niet lang. We spreken dan namelijk over maart 2020. En je snapt het al: corona diende zich aan. Een enorme domper voor de hele wereld, maar ook voor Mooi Echt! De ingeplande fotoshoots werden massaal afgezegd. Uiteindelijk hadden we geen enkele afspraak meer in de agenda staan.


Sleutel van eigen kantoor

?Gelukkig gingen de zaken na het eerste coronajaar weer lopen. De gemiste opdrachten werden alsnog uitgevoerd. Natuurlijk was er nog steeds corona, maar we konden nu wel de fotoshoots doen met behulp van onder andere zelftests. Vanaf september 2021 heb ik het team weer kunnen uitbreiden. En aan het einde van dat jaar kregen we de sleutel van ons nieuwe kantoor. Inmiddels zijn we goed gesetteld aan de Laan van Meerdervoort en kunnen we voorzichtig een blik in de toekomst werpen.


Nieuwe fase

Zo wil ik na de zomer mijn team met één of zelfs twee mensen uitbreiden. Tot slot heb ik een mooi nieuwtje: Ik wil namelijk de diensten van Mooi Echt! gaan splitsen. Geen nood, Mooi Echt! als modellenbureau voor ‘gewone-mensen-modellen’ blijft bestaan, maar naast Mooi Echt! lanceren we binnenkort Photo Content Agency waar we alle productiewerkzaamheden (het organiseren van shoots van A tot Z) gaan verzorgen. Ook formaliseren we daarin onze workshops, bijvoorbeeld voor het creëren van een beeldtaal voor je merk. Op deze manier kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn.


Na een heerlijke vakantie volgend op de laatste dag van een interimopdracht bij de overheid, kan ik vanaf vandaag zelf ook weer al mijn tijd kan steken in waar ik in geloof en blij van word: mooie en echte beelden maken voor onze opdrachtgevers. Met ons fijne team en ons geweldige bestand van zo’n 3500 ‘gewone-mensen-modellen’. We starten de komende periode met shoots voor onder andere Marktlink, Madurodam, een luchtvaartmaatschappij en een pleegzorgorganisatie… Ik heb er zin in!

Ook eens samen brainstormen over het beeld voor jouw organisatie? Ik denk graag mee!

Irene

04-04-2022

We denken graag mee

Wij weten hoe belangrijk de rol van beeld is voor jouw orga- nisatie of product. Wij helpen graag bij het vinden van de juiste beeldoplossingen voor jou organisatie.

Neem contact op