INTERVIEW MET NICKY BREDEMEIJER VAN FONDS SLACHTOFFERHULP

“BIJ MOOI ECHT! KRIJG JE PURE FOTO’S. ECHTE MENSEN, GEEN GELIKTE PLAATJES!”

Portretfoto van Nicky Bredemeijer gemaakt door een fotograaf van Mooi Echt!

Nicky Bredemeijer is teamleider Communicatie en Marketing bij Fonds Slachtofferhulp en heeft goede ervaringen met de fotoshoots van Mooi Echt! Inmiddels hebben zij al meerdere shoots met elkaar gedaan. Steeds om de eigen beeldbank van het fonds aan te vullen. De foto’s die geschoten zijn door Mooi Echt! worden voornamelijk online ingezet, dus op de website en in hun social mediaberichten. Ook zie je de foto’s terug in het donateursmagazine van het fonds en op banieren in de kantoren. En binnenkort op de vernieuwde SlachtofferWijzer.nl. Een platform waar slachtoffers en naasten informatie, steun, herkenning en beschikbare hulp vinden.

De samenwerking begon een paar jaar geleden op het moment dat Fonds Slachtofferhulp aan hun herpositionering begon. Daarbij werd ook de ‘look and feel’ van het fonds onder handen genomen. “Eigenlijk waren we het er met elkaar wel over eens dat het inzetten van stockbeelden, zoals we daarvoor deden, niet meer kon. We wilden ‘echte’ mensen gebruiken in onze communicatie-uitingen. En daarbij dacht ik gelijk: misschien kan Irene van Mooi Echt! ons helpen,” vertelt Nicky.

Nicky kent Irene nog vanuit haar vorige baan bij een pr-bureau. Ze zijn elkaar blijven volgen en zo zag Nicky ook dat Irene haar bureau Mooi Echt! was gestart. En dat sprak haar erg aan. Dus op het moment dat ze met de herpositionering van Fonds Slachtofferhulp bezig was, dacht zij aan het modellenbureau van Irene. Nicky zocht contact met Irene en niet veel later was er een proefshoot. Inmiddels vraagt Fonds Slachtofferhulp Mooi Echt! regelmatig om een voorstel te doen voor een aanvulling op hun beeldbank. Nicky: “Soms zijn er bepaalde onderwerpen waar we foto’s bij missen of het blijkt dat bepaalde foto’s erg in trek zijn. En daar willen dan wat variatie op. We leggen het vervolgens voor aan Mooi Echt! en zij komen met een uitgewerkt voorstel wat betreft de modellen en scenario’s om te fotograferen.”

Nicky vindt dat Irene, en inmiddels ook haar team, hun wensen en sfeer voor wat betreft de foto’s heel goed begrijpen. “Dat is voor ons fonds echt wel belangrijk. We zijn een goed doel en we zetten ons in voor een kwetsbare doelgroep: slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen in Nederland. Tegelijkertijd moeten we het hebben van donaties. We zijn namelijk een onafhankelijke organisatie en krijgen geen subsidie van de overheid. We zijn voor ons geld echt afhankelijk van donateurs, zowel particulier als zakelijk. Maar we willen in onze uitingen geen zielige beelden laten zien. We willen juist mensen in hun kracht zetten en laten zien dat slachtofferschap iedereen kan overkomen. Je kunt allemaal te maken krijgen met een verkeersongeval, een misdrijf of een ramp. En daarbij willen we laten zien dat je met de juiste hulp of steun er weer bovenop komt en er dus heel veel kracht schuilt in mensen die iets traumatisch meemaken. En dat moet terug te zien zijn in die foto’s. Daar hebben we met elkaar de balans heel goed in gevonden. Mooi Echt! weet daar absoluut de juiste draai aan te geven met goed passende modellen,” zegt Nicky.

Over de kosten van de shoots is Nicky ook tevreden. “Natuurlijk liggen de kosten van eigen fotoshoots wel iets hoger dan wanneer je stockbeelden gebruikt, maar door zo’n fotoshoot krijg je wel écht materiaal en dat zie je er ook aan af. Het zijn pure foto’s. Echte mensen, geen gelikte plaatjes. En dat is ook helemaal niet wat we willen. Het mag best een beetje ongepolijst zijn. En die tevredenheid geldt ook voor de rechten van de foto’s. Dat is bij Mooi Echt! allemaal heel professioneel geregeld en betaalbaar ook. Voor een project waar we op dit moment mee bezig zijn, werd gekeken naar een professioneel castingbureau in verband met de buy-outs van de modellen. Die prijzen liepen daardoor behoorlijk op. Maar dat is helemaal niet nodig. Bij Mooi Echt! is dat afkopen ook helemaal prima geregeld. Voor deze specifieke klus zijn we dus weer bij Mooi Echt! uitgekomen, maar dit keer bij hun XP-modellen. Dat is hartstikke fijn!” aldus Nicky.

Slachtoffers zielig?

Niet wat ons betreft. Fonds Slachtofferhulp gelooft in de kracht van mensen. We helpen slachtoffers die kracht te hervinden. Dit doen we al meer dan dertig jaar. Wij maken ons sterk voor slachtoffers. Jij ook? Kijk op fondsslachtofferhulp.nl/steunen

01-07-2023

We denken graag mee

Wij weten hoe belangrijk de rol van beeld is voor jouw orga- nisatie of product. Wij helpen graag bij het vinden van de juiste beeldoplossingen voor jou organisatie.

Neem contact op